Autorská čtení + program pro děti

Nabízíme autorská čtení s následným programem pro děti

Program je rozdělen celkem do tří částí. V první si čteme ukázku z knížky a povídáme si o tom, jak kniha vzniká. Ve druhé si děti vyrábí svoje vlastní knihy. V poslední části si nakonec knihy ukážeme.

Program je vhodný pro děti od cca 4 do 11 let. Není třeba, aby děti uměly psát!

Cena programu: 2.000,- + doprava

Vyrábíme knížku 🙂

Recenze programu:

V měsíci březnu 2024 se v naší knihovně v Uhlířských Janovicích uskutečnilo autorské čtení paní spisovatelky Anny Langerové s následnou dílničkou pro děti. Čtení bylo určeno pro třetí třídy ZŠ a bylo  milé a pohodové. Děti si poslechly ukázky z laskavých knížek paní autorky a následně si samy vyzkoušely, jaké je to být spisovatelem.  Pokusily se, jaké to je napsat  svou vlastní knížku, vymyslet námět, název knihy namalovat obrázky. Byla jsem překvapená, jak děti spolupracovaly. Každý měl svůj příběh a rád se s ním pochlubil i ostatním spolužákům. Setkání s paní spisovatelkou se líbilo i zúčastněným p. učitelkám. Budu ráda, kdy k nám paní spisovatelka Anna Langerová přijede se svým čtením znovu, ráda ji opět pozvu.

Renata Bartáková, vedoucí městské knihovna v Uhlířských Janovicích

Program hodnotím jako velmi zdařilý. Děti byly zaujaty příběhem, líbily se jim i ilustrace. Možnost vyrobit si vlastní knihu hodnotím jako skvělý nápad. I závěrečné představení jednotlivých knih a doptávání hodnotím velmi kladně. Celkově hodnotím projekt jako velmi zdařilý, zejména otevírá dětem možnost se učit samostatně vyjadřovat, rozvíjí kreativitu a fantazii.

Tereza Drlíková, MŠ Kids Company

Dne 23.11.2023 jsme přivítali v Knihovně Kryštofa Haranta v Pecce spisovatelku Annu Langerovou, která si pro nás a děti první třídy ZŠ připravila autorské čtení s názvem Pohádky od Áni. Po četbě si děti vyráběly vlastní knížky a napsaly nebo nakreslily vlastní příběh. Děti si tak vyzkoušely, jak taková kniha vzniká a kdo všechno se na ní podílí.

Děti se pustily do práce a brzy se vytvořila úžasná tvůrčí atmosféra. Vznikaly tak krásné příběhy a ještě krásnější knížky. Samotní autoři měli za úkol svůj příběh převyprávět. Vypravili jsme se tak s dětmi například do apokalypsy, kdy se z lidí začaly stávat mutanti. Dále jsme si vyposlechli příběh o traktorech a sklizni úrody. Poté jsme se vydali mezi šachisty a pátrali jsme po ztracené drahé šachovnici. Také jsme se dostali mezi princezny, mezi rybáře nebo třeba na dostihové prostředí mezi koně. Naštěstí vždy všechno dobře dopadlo a bylo vidět, že dětem fantazie nechybí. Děti měly prostě spoustu úžasných nápadů a my dospělí s paní spisovatelkou a učitelkami jsme se nestačily divit. Některá díla zůstala ještě nedokončená, ale děti slíbily, že si je ve škole dopracují a hotové knihy nám přijdou do knihovny ukázat.

Pro velký úspěch jsme v naší knihovně stejný program opakovali dne 14.3.2024 a pozvali jsme předškoláky z Mateřské školy Pecka. Děti jsme rozdělili na dvě skupiny tak, aby se jim dobře pracovalo. Paní Langerová se dětem představila a vyprávěla o tom, jak píše knihy. Poté vysvětlila, že si děti mohou zkusit vyrobit vlastní knížku. Děti měly za úkoly vymyslet příběh a namalovat k němu obálku. Poté formou obrázků příběh popsaly. Nakonec knihu všem představily a vyprávěly její obsah. Kdo nestihl knihu vyrobit v knihovně, mohl si ji dokončit doma. Všichni jsme byli opět velice překvapení, jaké krásné příběhy děti nakreslily.

Program paní Langerové jsme uskutečnili s cílem motivovat děti ke čtení knížek. Tento program se nám velice hodil do našeho projektu na téma Čtenářská gramotnost u dětí. Děti měly nejen možnost se seznámit s opravdovou spisovatelkou, ale také si zkusily, jaké to je psát a vymýšlet knihy. Vůbec nevadilo, že někteří z nich se ještě nenaučily psát, mohly vytvořit knihu formou obrázků. Ocenili jsme, že děti při besedě nebyly pasivní, ale naopak dostaly prostor pro to, aby se mohly vyjádřit a uplatnit svoji fantazii. Poznaly tak na vlastní kůži, že psát knihy není nic jednoduchého. Program tak děti přivedl k lásce ke knihám a ke čtení. Moc děkujeme paní Langerové za uspořádání programu v naší knihovně a za trpělivost a citlivý přístup, se kterým děti vedla celým procesem tvorby vlastních knížek.

Knihovna Kryštofa Haranta v Pecce

Některé se opravdu povedly. 🙂
Věrní posluchači. 🙂